назад

Mellow Music Festival 2011

Публикувано на в категория: Музика
 

Тазгодишният Mellow Music Festival 2011 ще се проведе в началото на лятото и само в един ден – 9 юли, когато ще превърне целия център на София в сцена.

Внимателна селекция от музикални откриватели ще покори последователно парка, улиците и клубовете в града в рамките на повече от 12 часа.  

По-слънчевото време е предпоставка за по-горещи преживявания, които ще стартират в ранния следобед на добре познатата безплатна открита сцена под Езерото с лилиите в Борисовата градина. По-късно фестивалът ще завладее и улиците със специалното издание на София диша: Музика - втора част от съвместната инициативата на Списание 1 и Столична община, която отново ще затвори Шишман и пресечките му за автомобили и ще го отвори като горещ музикален маршрут за Mellow -движението. Вечерта пък фестивалът ще поеме към района около НДК, където 7 столични клуба ще отворят врати за свободно влизане и излизане на всички, закупили билет за Mellow Night. Специално програмираният Line-up от чуждестранни и български хедлайнери ще поощрява движението между различните сцени по всяко време.  

Тази година акцент в селекцията от артисти на Mellow Music Festival е музикалното откривателство от последните две десетилетия, което по една или друга причина е прескочило родната сцена.  

Разбира се, повечето от участниците, поканени на фестивала, са проекти на върха на славата си, родени преди няколко години и бързо установили се като част от иновативния мейнстрийм на съвременната електронна сцена. Сред гостите обаче има и пионери, които отдавна са записали имената си в историята, като символи на цели музикални движения.  

Безспорно в тази категория попада групата, която ще закрие безплатната открита сцена на 9 юли в Борисовата градина - Red Snapper. Пионери в развитието на Acid Jazz-а през 90-те, те продължават своето израстване и до днес.  

Освен култовите Warp Records, Mellow Music Festival 2011 ще срещне феновете и с два от проектите на един от най-обичаните у нас лейбъли – Ninja Tune.  

Първият е сред последно присъединилите се към Ninja-семейството - DJ триото от Великобритания Dark Sky. Постигнали главозамайващ успех в съвременния клубен ъндърграунд, те принадлежат към новото поколение артисти, израснали под масивното влияние на дъбстепа, който обаче е само отправна точка на любопитството им към нови, следващи измерения на басовия ритъм. Музиката им включва всичко от garage до хаус, през джънгъл и диско, а влиянията се простират от началото на 90-те и Златната ера на британската рейв и хардкор сцена, до масивни поп и хип-хоп хитове.  

Вторият артист от лейбъла е половинката от култовия в първото десетилетие на 21 век полски Ninja - дует Scalpel – Игор Пудло. Той ще представи у нас проекта, с който стартира новата декада и самостоятелната си кариера – Igor Boxx, заедно с дебютния си албум Breslau. С него продуцентът разказва за мултинационалния и мултикултурен град Вроцлав от завладяването му през 1945 от Червената армия до днес. И въпреки че незапознатите трудно ще уловят сюжета, албумът е толкова музикално въздействащ че всеки може да усети смисъла му.  

Извън големите европейски лейбъли, но част от първите редици на най-смелите експериментатори в съвременната музика е италианската група port-royal, които също идват у нас. Бандата от Генуа има зад гърба си 10-годишна история и музика отвъд всякакви стилови рамки - от нежна, меланхолична и дълбока електроника, през ембиънт, компютърна версия на интеровертен shoegaze, minimal, IDM, до транс и наситени бийтове. Смело и футуристично...   

Още новини