назад

Концертмайсторите

Публикувано на в категория: Класика
 

На 19 декември „Кантус Фирмус” ще празнува коледните празници заедно със своята публика. Специално за почитателите на класическата музика от Испания ще пристигне „Камерен оркестър на Сарагоса”. Тържественият концерт, организиран със съдействието на Испанското посолство в България, ще се състои от 19:30 часа в зала „България”.

„Камерен оркестър на Сарагоса” - La Orquesta  de Cámara del Auditorio de Zaragoza ("Grupo Enigma"), изнася своя първи концерт на 21 ноември 1995 година. Идеята за този състав се ражда една година по-рано. Тогавашният директор на Консерваторията на Сарагоса – Хуан Хосе Оливес иска да създаде ансамбъл, който да бъде представителен за музикалната култура на града. Пълното име на оркестъра идва от залата, в която той работи от създаването си - зала „Сарагоса”, а ръководител и диригент става именно Хуан Хосе Оливес. Ансамбълът изнася 5 или 6 концерта през сезона, като посвещава основна част от репертоара си на съвременната музика. Оркестърът е един от водещите испански състави през последното десетилетие. Участвал е на фестивали в Мадрид, Барселона, Аликанте (Международен фестивал на съвременната музика), Валенсия, Малага, Сантандер и др. Солисти на оркестъра са били известни испански музиканти като Кармен Линарес, Енрике Бакерисо, Катарина Рикус, Гилермо Гонсалес и др.     След завършването на Консерваторията в родния си град Барселона Хуан Хосе Оливес продължава да се усъвършенства във Висшето училище за музика във Виена при Отмар Суитнер, както и в Лятната академия в Залцбург. Той е дирижирал редица големи симфонични оркестри в Испания, както и Симфоничния оркестър на Авиньон, Симфониета „Люксембург” и др. От 1989 ръководи отдела по дирижиране на Консерваторият на Арагон. Като ръководител на Камерен оркестър на Сарагоса, той е осъществил записи на музика от Хоакин Хомс, Лучано Берио, Паул Хиндемит и др.

Събитието е част от музикалния цикъл „Концертмайсторите”, организирано с подкрепата на М-Тел. Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България”, както и на www.TICKETSBG.com.

Слушателите в залата ще могат да участват в специалната томбола, която ще се разиграе с входните билети за концерта. Всички, които искат да участват в нея, трябва да напишат трите си имена телефонен номер на гърба на своя билет и по време на паузата да го пуснат в една от двете кутии за томболата. Те ще бъдат разположени във фоайетата на залата. Имената на печелившите ще бъдат изтеглени в края на концерта. Трима късметлии ще получат абонамент за новия цикъл „Музиката на Америка”, който стартира през януари 2011.