назад

Master Зона: Димитър Тончев и неговото шоколадово суфле

Публикувано на в категория: Master Зона

Източник на снимка(и): Димитър Тончев, bTV

 

На 23 февруари от 21:00 часа по bTV Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу ще посрещнат новите претенденти за титлата MasterChef на България и голямата награда от 100 000 лева.

Преди кулинарното състезание да навлезе в същинската си фаза и да разберем кои кандидати ще се вихрят в кухнята, в рубриката Master Зона по радио N-JOY поканихме няколко бивши участници, които да ни разкрият какво на практика е да "скочиш във врялата вода".

Първи с водещата на шоуто "От 10 до 2 с Нейа" говори един от любимците на родните телевизионни зрители.

Това е Димитър Тончев от сезон 6 на MasterChef България, който влезе в Топ 3 и стигна до финала на кулинарната битка, заедно с Виолина Маринова и Ивайло Спасов.

21-годишният студент разказа, че вече работи над нови проекти, разширява знанията и уменията си и дори обмисля да издаде книга с рецепти. Митко посъветва бъдещите участници винаги да търсят нещо ново и различно, с което да впечатлят журито. "Никой няма да стигне напред с посредствени ястия", заяви той.

Димитър Тончев също така препоръча на новите си колеги да не се поддават на стреса и разкри, че той е успявал да го овладее най-вече, защото е имал необходимото самочувствие и увереност в знанията и уменията си. 

В настоящия момент Митко радва почитателите си с частни вечери, разкрива кулинарните си умения като гост-готвач в различни ресторанти и със свой приятел планира да пусне на пазара различни продукти, които да са по-широко достъпни.

Димитър издаде и новината, че с участник от друг сезон на MasterChef планират заедно да отворят свое място. То ще е нещо като Pop-Up ресторант, който ще е удобен както за тях, така и за хората начин да достъпят тяхното изкуство. "С него ние правим изкуство, не правим просто храна", заяви той.

Чуйте цялото интервю ТУК.

На молбата на Нейа да сподели своя рецепта за слушателите на радио N-JOY, Димитър Тончев предложи изкусително шоколадово суфле. Рецептата за него може да видите по-долу на страницата. За повече рецепти и новини последвайте Instagram или Facebook профила на Митко.


Шоколадово суфле 


 

За формички:

50 г. меко масло

20 г. какао 

За сладкарски крем:

300 г. черен шоколад (70-80%)

90 г. жълтък

15 г. нишесте

300 г. прясно мляко 

За меренг:

270 г. белтък

90 г. захар

1. Около 9 индивидуални формички (купички/рамекини) се намазват с мекото масло и се поръсват с какао така че да са изцяло покрити.

2. Шоколадът за сладкарския крем се разтапя в купа сложена върху къкреща вода (на водна баня) или в микровълнова.

3. Млякото се загрява на умерена температура до леко къкрене.

4. Жълтъците се смесват с нишестето.

5. Млякото се добавя на тънка струя към жълтъците при постоянно бъркане. Сместа се връща на котлона и се загрява на умерена температура до сгъстяване.

6. Сваля се от котлона, добавя се шоколада и се прибавя до получаване на хомогенна смес.

7. Белтъците се разбиват на водна баня със захарта.

8. Половината от белтъците се добавят към сладкарския крем и се бъркат с тел до получаване на хомогенна смес. Добавят се и останалите белтъци и нежно се разбъркват с телта с цел да се запази максимално създадения въздух.

9. Сместа се изсипва във формичките, като те се пълнят до ръба.

10. Суфлетата се пекат на 200C за 15 минути. Сервират се веднага.

11. Могат да се съхраняват в хладилник до 1 ден преди изпичане или във фризер за до 1 месец. 

Портокалов сладолед

100 г. масло

200 г. жълтък

100 г. захар

400 г. сметана

400 г. прясно мляко

70 г. портокалови кори (1 кг. портокали)

200 г. захар

300 г. вода 

1. Маслото се готви в тенджерка на ниска температура за около 5 минути до получаването на наситен кафяв загар на дъното и златист цвят на мазнината (Кафяво масло/Brown butter/Beurre noisette).

2. Жълтъците се разбъркват с първата захар.

3 Сметаната и млякото се загряват с корите до леко къкрене.

4. Сместа се прецежда и се прибавя на части с разбъркване (темпериране).

Връща се на котлона и се готви на умерена температура за 5-10 мин. до сгъстяване (или достигане на 80C).

5. Сместа се сваля от котлона и кафявото масло се добавя на тънка струйка при постоянно бъркане, ако е течно. Ако е охладено се добавя на парчета и се бърка постоянно до пълно разтапяне (монтиране).

6. Сместа се покрива с фолио, като фолиото трябва да има контакт със самия крем, за да не се образува коричка. Оставя се да се охлади до готовност на коричките. 

7. Корите се изплакват и се слагат в тенджерка с втората захар и водата да се готвят на умерена температура за около 30-40 мин.

8. Корите се мелят на чопър/блендер. Добавят се към крема и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Изсипва се в тава, покрива се с фолио и се замразява за поне 4-6 часа.

9. След като сладоледа е замразен се мели на чопър/блендер до получаването на мек сладолед. Наподобява не soft served ice cream, сиреч този, който се сервира във фунийки от машини.

10. Сервира се веднага или се държи във фризер. 

Още новини