назад

Велинград е перфектното място за климатолечение

Публикувано на в категория: NJOY Summer
 

Тази седмица N-JOY Summer, кампанията на радио N-JOY в подкрепа на българския туризъм, ни отвежда във Велинград.

В СПА столицата на Балканите, Инспектор N-JOY разговаря с д-р Станчев на тема климатолечение.

Той разказа, че Велинград е утвърден биоклиматичен курорт, в който се извършва климатолечение – един от най-старите методи за лечение във физикалната медицина, който използва факторите на природната и околната среда, климата, слънчевото греене, температурата и съдържанието на въздуха за лечението на хронични или остри заболявания.

Градът има умерено континентален климат, което прави зимата мека, а лятото - прохладно.

Друг фактор, който подпомага климатолечението е фактът, че от общо 365 дни в годината, Велинград регистрира цели 218 дни със слънчево греене. Той е един от трите най-слънчеви градове в България, наред със Сандански и Кърджали.

Велинград е известен с това, че средната годишна сила на вятъра е под един метър в секунда, което означава, че изобщо не е ветровит и това го прави чудесно място за разходка, за отпускане, за дълбоко дишане, упражнения и биоклиматично лечение.

Един немаловажен факт е съдържанието на отрицателни аеройони във въздуха на височина над около 700-800 метра, каквато е средната надморска височина на Велинград. От града, нагоре към прохода Юндола и чак до Белмекен се концентрират тези прекрасни витамини на въздуха, наречени аеройони. Много е писано за тях още от дълбока древност. Учени от 19 и 20 в. прецизират и детайлизират тяхното благотворно влияние върху човешкия организъм. Отрицателните аеройони намаляват количеството на стреса на база на това, че освобождават мозъка от доминантни влияния и увеличават секрецията на така наречените бета ендорфини. Това повлиява положително настроението ни, подобрява съня ни, справяме се по-добре със стресовите и нервни ситуации. Отрицателните аеройони засилват по директен път работата на нашата имунна система. Влиянието на тези вещества е доказано - само три седмици, прекарани в среда с концентрация на аеройони, между 500-800 до 1000 куб. см., каквато е средата във Велинград като климатична зона, са природен индуктор за нашата имунна система.

Слънчевата радиация във Велинград е доказано ненатоварваща сърдечно-съдовата система и дори напротив, подпомага помпената функция на сърцето и по този начин оползотворява целия кислород, който поемаме и отива в кръвта.

Велинград е чудесно място за закаляване и профилактика и д-р Станчев препоръчва, за максимална полза за здравето, да се правят разходки, дълбоко дишане и йога упражнения на открито. 

Още новини