назад

Опознай нос Чиракман

Публикувано на в категория: NJOY Summer
 

Нос Чиракман се извисява величествено на Каварненския бряг.

Името му означава факел и според историческите източници в миналото е служил за ориентир.

Той се намира на 3 км. южно от Каварна и е красив завършек на една китна долина, през която се спуска пътя от града до пристанището и морето.

В древността нос Чиракман е висок и внушителен полуостров с голямо значение в навигацията. През І хил. пр. Хр. тук възниква селище, известно с името Бизоне. След продължителен период на упадък, причинен от поредица военно-политически стълкновения и катастрофалното земетресение от І в. пр. Хр., през римската епоха животът в Бизоне започва да се съвзема и от този момент нататък до края на ХІV в. сл. Хр. градът е известен икономически и културен център.

През ранновизантийската епоха, предвид ескалиращата варварска заплаха, Бизоне се премества върху Чиракманското плато, превръщайки се в края на V и началото на VІ в. в силно укрепено селище. Тогава в централната част на крепостта е изградена и църква.

В малкия залив в подножието на нос Чиракман се намират рибарското селище с къщички и много лодки, яхтеното пристанище и плажа. Местността предоставя отлични възможности за практикуване на рекреационен туризъм, както и на екстремни и алтернативни спортове и туризъм, като яхтен туризъм, парашутизъм, делтапланеризъм и пр. 

Информация и снимки: Пенко Георгиев - директор на Исторически музей, Каварна

Още новини