назад

Световни лидери и Мадона успяха да съберат 8 млрд. долара за ваксина

Публикувано на в категория: Музика
 

Световни лидери и Мадона успяха да съберат 8 млрд. долара за финансиране на ваксина срещу коронавируса.

В понеделник Европейският съюз организира конференция за набиране на средства, в която се включиха редица страни по света - от Япония до Канада, от Австралия до Норвегия.

Всички те се обединиха, за да финансират лаборатории, които имат обещаващи резултати при разработването и производството на ваксина. Сред донорите е и поп певицата Мадона, която дари 1 милион евро в подкрепа на каузата.

 

„Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че парите ще помогнат за стартиране на безпрецедентното глобално сътрудничество“, цитират BBC News. 

Дарението от страна на Европейската комисия бе 1 млрд. долара, равно на подкрепата, с която ще се включи и  Норвегия. Франция, Германия и Саудитска Арабия се включват с 500 млн. евро, а Япония дари повече от 800 млн. долара. Великобритания се присъедини с дарение размер на 388 млн. паунда. Русия и САЩ не се включиха в инициативата, като е известно, че и двете страни инвестират милиарди в собствени изследователски усилия.

От събраните пари 4.4 млрд. долара ще отидат за разработване на ваксини, около 2 млрд. долара за търсене на лечение и 1.6 млрд. долара за производство на тестове, съобщи ЕС.

Снимка:unsplash-logoTim Mossholder