назад

Орбелус Ритъм & Вино с второ издание

Публикувано на в категория: Фестивали
 

Благодарение на успешния старт през 2017 Орбелус Ритъм & Вино ще се състои отново на 12 и 13 май.

Първият по рода си балкански пролетен фестивал ще обедини ритмите, виното и природата от красивите земи на България и граничещите с нея Гърция и Република Македония.

Орбелус Ритъм & Вино ще представи три виртуозни трио групи от три страни и виждането им за преплитането на етно музиката с джаза.

Теодосий Спасов и неговият необикновен стил, синтезиращ в себе си традиционен фолклор, джаз и класическа музика са добре познати на българската публика. Виртуозен изпълнител на кавал, той първи започва да изпълнява джаз на този инструмент, а в последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал.

За стила му на изпълнение се говори като за нов стил в джаза. Носител на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), „Музикант на годината“ (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос, за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001). Има издадени над 20 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални формации. През 1994 година името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.

Влатко Стефановски и неговата акустична китара събират хиляди фенове по света. Уникалният му стил на свирене показва не само техническа, но и емоционална виртуозност. В музиката си той събира Изтока и Запада, рока и фолклора. Роден в Прилеп, в семейство на театрали, Влатко Стефановски свири на китара от ранна възраст. През 1976 година основава (вече) легендарната група „Леб и Сол“, с които издава 14 албума. Следват изключително успешни солови албуми, а днес популярността му е световна. Многобройните му съвместни изяви включват реномирани имена като Лондонския симфоничен оркестър, Лайпцигския симфоничен оркестър, Филхармонията на Монте Карло, оркестър „Tonkunstler“, Виена, оркестър „Симфониета“, София, Словенската филхармония и много други.

Танос Ставридис обединява джаза и етно музиката чрез акордеона. Роден в Лангадас, Централна Македония, Танос започва да свири на акордеон на шестгодишна възраст. Завършва музикалния факултет на Аристотел Университет в Солун. Участва в многобройни концерти и фестивали из Гърция и Балканите, основава хора на Лангадас, чийто ръководител е до днес, преподава в Консерваториите на Атина и Солун. Един от основателите е на Асоциацията „Приятели на джаза“ и на Гръцката Аосциация на учителите по акордеон. В началото на 2017 е номиниран за наградата на Немската музикална критика в категорията „Световна музика“. Наред с уникалните виртуози от България, Гърция и Република Македония, любителите на интересни винени изживявания ще имат възможност да дегустират и непознати винени сортове.

Долината на Струма е уникална със своята природа и почви. Тук, в това кътче на България, е единственото място, където средиземноморският климат, заедно с песъкливите земи на мелнишкия регион и седемте планини, които обграждат региона, създават перфектната комбинация за уникални локални сортове вино като ранна мелнишка лоза (Мелник 55), широка мелнишка лоза и сандански мискет.

Мелник 55 е краткото име на сорта ранна мелнишка лоза, който показва годината, в която е създаден в експерименталната лаборатория в Сандански като кръстоска между широка мелнишка лоза и френския сорт Валдиге. Причината за това е, че познатата ни широка мелнишка лоза е труден за отглеждане сорт, който предизвиква винопроизводителите и с това, че зрее и се бере изключително късно. Поради тази причина е създаден Мелник 55. Сортът е изключително подходящ за климатичните условия на региона и от него се правят ароматни и вкусни вина, подходящи за отлежаване и стил доближаващ се до този на мерло.

Орбелус, освен че е първата био сертифицирана изба в България е и една от първите, които се посвещава активно на локални сортове. Освен едносортовия Мелник 55, често вината са купажи в традиционен бълграски Бордо - вариант: френски си партнират с локални, за да акцентират върху нюансите на автентичния тероар. Друг местен сорт, с който ще ни изненада гръцката изба  Хадживаритис е негоска. Той е изключително рядък и се отглежда главно в района на Гуменица, северна Гърция. Често се купажира с другия локален специалитет ксиномавро. Името Негоска вероятно идва от Негуш, както е бил кръстен съседния град Науса. Днес, този изчезващ сорт може да се намери само в полите на планината Пайко. С неговата умерена киселинност и танини, плодовост и шоколадови нотки, негоска играе прекрасно поддържащата роля към ксиномавро - купажи, а освен това от него се правят уникални розета. Изба Хадживаритис, която е една от малкото, посветили се на сорта принадлежи официално към тероара на PDO Goumenissa. Евангелиос Хадживаритис и съпругата му произвеждат на 12 хектара изцяло органично грозде от негоска, асиртико, родитис, шардоне, совиньон блан, мерло и каберне совиньон, а избата официално е открита през 2007, когато е и първата реколта. Македония и Стобище ни представят един истински символ на Балканското вино: вранец. Това е сорт, който исторически произлиза от Черна Гора, но се развива отлично в Македония и заем а около 60% от насажденията на червени сортове в страната и 50% от тези на Стоби. Вранец, което означава „черен жребец“, напълно отговаря на името си: вината са диви, необуздани, балкански. В комбинация с локални дъбови бъчви и ароматите на вишни, горски плодове листа и шума, обаче, сортът показва истинските си качества: силно, плътно и свободолюбиво червено вино, шедьовър на македонската винена сцена. Стоби е най-новата и модерна македонска винарна, която се намира в Тиквеш, община Градско. На около 12 000 хектара, което е около 1/3 от всички насаждения в цяла Македония, Стоби отглежда типични за региона сортове, както и много интернационални. Тероарът е уникален, заради факта, че винарната се намира на границата между средиземноморския и умерено - континентален климат. Модерната изба може е известна с това, че произвежда специфчни, висококачествени, но достъпни вина.

Второто издание на Орбелус Ритъм & Вино стартира на 12 май, събота, от 18 .00 часа пред  винарска изба ОРБЕЛУС, с. Кромидово.

На 13 май, неделя от 10 часа до 15 часа можете да избирате между: посещения на избата, дегустации или пикник сред лозята.