назад

Не пропускайте рок операта Нострадамус на Николо Коцев

Публикувано на в категория: Концерти
 

Още с издаването на студийния запис на рок операта "Нострадамус" на Николо Коцев преди шестнайсет години, творбата e наречена от световните критици "крайъгълен камък в жанра". 

Операта бе издадена на двоен диск през 2001 г. и пожъна бляскави отзиви в световната преса.

Албумът продаде над 50 000 копия на няколко континента, благодарение на което се превърна в най-продаваната творба на български автор за всички времена.

Либретото на "Нострадамус" е базирано на живота и предсказанията на великия пророк. В либретото са засегнати най-важите му предсказания – появата на тримата Антихриста – Наполеон, Хитлер и Мабус, смъртта на Анри II, двете Световни войни и Края на света. 

Между оригиналните участници бяха имена като Глен Хюз, Джо Лин Търнър, Алана Майлс, Дуги Уайт, Йорн Ланде, Сас Джордан и др. В ритъм секцията участваха музикантите от Юръп Иан Хаугланд, Мик Микаели и Джон Левен.

Произведението постави автора Николо Коцев на световната рок сцена и петнайсет години по-късно Нострадамус получи своята бляскава премиера на сцената на Държавна опера Русе, благодарение на подкрепата на фондация „Пчелен кошер“ и много други съмишленици.

За уникалното представление в България през ноември избухна същинска истерия за билети, които свършиха 3 седмици преди премиерата. Фенове от различни страни и континенти пристигнаха специално за събитието в Русе и така този град известен с традициите си в оперното изкуство стана домакин на едно от най-важните музикални събития за изминалата вече 2016 година.

На сцената на Русенска опера прозвучаха звездните гласове на Александър Атанасов в ролята на Нострадамус, Звезди Керемидчиев - Инквизитора, Амалия Ненова - Ан Гемел и Катерин де Медичи. А международното участие бе възложено на Бьорн Лодин, в ролята на разказвача, Томас Викстрьом - войник/ призрак и Мехмет Кая, който пресъздаде образа на крал Анри II.

Мащабната постановка, в която взеха участие 115 артисти впечатли с музика, която завладява емоциите и те прави съпричастен към случващото се на сцената. Но също така и с лекота успяха да ни пренесат в средновековието, благодарение на специално изработените костюми и сценография.

На сцената на Държавна опера Русе - оркестър, хор, балет и рок група Кикимора по диригеството на маестро Найден Тодоров постигнаха една отлична симбиоза, която дишаше в синхрон. Всички те със своя професионализъм, любов и отдаденост оставиха безмълвна публиката присъстваща и на двете представления през ноември.

Не пропускайте шанса да се насладите на една от най-мащабните постановки на световната рок индустрия, с участието на български и чуждестранни солисти, рок група Кикимора, както и хор, балет и оркестър от Държавна опера Русе под диригентството на Маестро Найден Тодоров.

Предстоящите представления на рок операта Нострадамус ще бъдат много по-мащабни и зрелищни, обещават организаторите, тъй като рок операта ще гостува на големи сцени в страната.

Първото представление за 2017 година ще бъде на 24-ти март - в спортната зала във Велико Търново, на 26-ти май - Античен театър Пловдив и на 27-ми май - НДК зала 1.

В постановката ще участват:

Александър Атанасов - Nostradamus

Звезди Керемидчиев - Inquisitor

Амалия Ненова - Anne Gemelle

Нора Караиванова - Catherine De Medici

Björn Lodin (Швеция) - Storyteller

Thomas Vikström/Nils Molin (Швеция) - Soldier / Ghost

Mehmet Kaya (Турция) - King Henry II

Гласът на Бен Крос ще разкаже вълнуващата история на публиката.

Беквокалисти:

Божана Спасова

Никола Здравков

Славина Калканджиева

Кристина Кирова

В постановката участва група КИКИМОРА плюс двама гости:

Николо Коцев - китари

Ангел Дюлгеров - китари

Антоний Георгиев - клавишни

Радослав Тодоров - клавишни

Николай Тодоров - ударни

Николай Цветков - бас

Режисьор на постановката е Орлин Дяков, диригент - Найден Тодоров, сценограф - Иван Иванов - Йоани, хореограф – Филип Миланов, дизайнер на костюмите – Николай Бузов, а музикален директор е Николо Коцев.

Организатор на събитието е Фондация "Пчелен кошер".

Още новини за премиерата търсете на официалната Фейсбук страница на проекта.