назад

Хищници в мрака с девет номинации БАФТА

Публикувано на в категория: Кино
 

След като Арън Тейлър-Джонсън спечели Златен глобус за ролята си във втория филм на Том Форд – "Хищници в мрака", лентата получи девет номинации от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство.

Престижните статуетки БАФТА тази година ще бъдат раздадени на 12 февруари, броени дни преди най-престижната филмова церемония Оскар.

За отличията на британските кинотворци тази година един от основните претенденти е именно вторият режисьорски филм на известния дизайнер с номинации за най-добър режисьор (Том Форд), за адаптиран сценарий, за най-добър актьор в поддържаща роля (Арън Тейлър-Джонсън), за най-добър актьор в главна роля (Джейк Джиленхол), за най-добра оригинална музика, за най-добра кинематография, за най-добра редакция, за най-добър дизайн на продукцията, както и за най-добър грим. 

Друг отличник от провелата се в неделя церемония по раздаването на Златните глобуси – Зоотрополис (награда за най-добър анимационен филм), също получи номинация за БАФТА. Сред номинираните в категорията за най-добър анимационен филм са още "Кубо и пътят на самурая", "Смелата Ваяна" и "Търсенето на Дори". 

"Lion", чиято премиера предстои в България тази пролет, също получи номинации за БАФТА за най-добър адаптиран сценарий, за най-добър актьор в поддържаща роля (Дев Пател), за най-добра актриса в поддържаща роля (Никол Кидман), за най-добра оригинална музика и за най-добра кинематография. 

Мегапродукцията на Дисни, която въведе нов супергерой в кинематографската вселена на Марвел – Доктор Стрейндж - също е сред фаворитите за Филмовите награди на британската академия. Филмът с участието на Бенедикт Къмбърбач получи номинации за най-добър дизайн на продукция, за грим и за специални ефекти. В последната категория той ще се бори с два от най-впечатляващите блокбъстъри на изминалата 2016-а – Rogue One: История от Междузвездни войни и Книга за джунглата. Първият самостоятелен филм за една далечна Галактика ще се бори и в категорията за най-добър грим.