назад

Излезе първият трейлър на "Момичето от Дания"

Публикувано на в категория: Кино
 

Базиран на бестселъра на Дейвид Еберсхоф, "Момичето от Дания" е забележителна любовна история, вдъхновена от живота на Лили Елбе и Герда Вегенер.

В ролята на артистичната двойка влизат носителят на „Оскар” за "Теорията на всичко" Еди Редмейн и Алисия Викандер, позната на българския киноман от режисьорския дебют на Алекс Гарланд "Ex Machina: Бог от машината".

Режисьор на лентата за една от първите трансджендър жени, които преминават хирургическа интервенция за промяна на пола, е носителят на „Оскар” Том Хупър ("Речта на краля"), а сценарист е Лусинда Коксън.

Бракът и работата на Лили Елбе, родена като Ейнар Вегенер, и Герда Вегенер се разгръщат на фона на преоткриването на Лили като жена. В Копенхаген от началото на 20-те години на миналия век Ейнар Вегенер позира като жена за съпругата си - илюстраторът и артист Герда Вегенер.

Портретите получават голяма популярност и вдъхновяват Герда да продължи серията, а Ейнар все повече осъзнава женската си природа и заживява като Лили Елбе. Елбе е една от първите трансджендър жени, които се подлагат на серия операции за смяна на пола, като Герда я подкрепя по време на целия процес на промяна.

В живота им влиза и приятелят от детството на Ейнар, Ханс (Матиас Шонартс), който заформя сложен любовен триъгълник с двойката. Във филма участват още Бен Уишоу, Себастиан Кох, Амбър Хард.

Режисьорът Том Хупър споделя: „Еди беше единственият, с когото исках да направя филма, и бях категоричен по този въпрос. Имах огромна вяра в неговия актьорски талант”.

„Ако мечтата ти е да разказваш истории, интересни истории, да изиграеш интересни хора, то аз съм невероятен късметлия, че можах да вляза в образите на Стивън (Хокинг) и Лили”, признава Еди Редмейн.

„И двамата са невероятни личности и това е най-доброто, на което един актьор може да се надява”.

За да се подготви за ролята си, Редмейн се обръща към транс-активистите Парис Лийс и Ейприл Ашли, както и към режисьора на "Матрицата" Лана Уашовски.

"Момичето от Дания" вече даде сериозна заявка за филмови отличия и е селектиран за филмовите фестивали във Венеция и Торонто.

"Момичето от Дания" е с премиера в българските кина на 29 януари 2016. 

Още новини