назад

Филмът „Урок” спечели голямата награда за дебют от фестивала в Сан Себастиан

Публикувано на в категория: Кино
 

Българският филм „Урок” получи наградата за най-добър дебют на фестивала в Сан Себастиан.


Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов беше предпочетен от международното жури в състезание с още 12 ленти от цял свят. Призът включва почетна статуетка и сумата от 50 000 евро, които се поделят от режисьорите на филма и испанския разпространител на „Урок”.


Наградата от Сан Себастиан е изключително признание за филма. Фестивалът е сред най-престижните световни форуми, един от 14-те акредитирани с категория "А" от международната асоциация на филмовите продуценти FIAPF и най-авторитетният филмов форум в Испания и испаноговорящия свят.


Първият български филм, направил пробив на фестивала през 2010 г. отново със селекция в конкурса за дебюти, е „Подслон” на режисьора Драгомир Шолев.


Наградата от Сан Себастиан за Кристина Грозева и Петър Вълчанов се нарежда сред важните отличия на новото българско кино, наред с наградата от фестивала в Кан за филма на Илиян Метев „Последната линейка на София” и отличията от Венеция за филма на Милко Лазаров „Отчуждение”, както и успехите на късометражния „Чест” на режисьора Павел Веснаков.


"Урок" разказва за учителката Надежда, в ролята Маргита Гошева, която иска да разбере кой е училищният крадец, но в същото време самата тя попада във финансов капан. Актьорският екип се допълва от Иван Бърнев и Стефан Денолюбов, а оператор е Крум Родригес.


Филмът е създаден в копродукция между Абраксас Филм, Литъл уинг и Скрийнинг имоушънс (България) и Граал Филмс (Гърция), с подкрепата на Американска фондация за България и Централен кооперативен съюз, както и с наградата на телевизия ARTE, получена на Берлинале талент маркет.


„Урок” е независим филм, създаден без държавна субсидия.

Лентата тръгва по българските екрани догодина.

 

Още новини