назад

Да кажем „ДА!“ на Една от 8

Публикувано на в категория: Здраве
 

На 29.06. в Южния парк се състоя събитието “Да кажем „ДА!“, което се организира от Нана Гладуиш и нейната Фондация „Една от 8“.

 

Събитието активно подкрепиха доброволци и жени с рак на гърдата от Фондация "Св. Иван Рилски" и лично нейният учредител д-р Елиза Георгиева. Целият неделен ден премина в различни активности, свързани с провеждането на информационна кампания за жените с рак на гърдата. Подкрепящите събитието изпробваха специални розови перуки, с което изразиха своята съпричастност с проблемите на жените с рак на гърдата.

„С това събитие искаме да покажем как работим и какво правим. Заставаме с лицата си, с опита си и най-вече искаме да кажем на жените да не се срамуват – да говорят открито и да заявят, че имат проблем, защото само така можеш да намериш хора, които да ти помогнат”, отбеляза Нана Гладуиш. Двете с д-р Елиза Георгиева споделят мнението, че в България хората с рак страдат много от това, че не се прави качествена и навременна образна диагностика.


„Аз подкрепям официалната медицина, която се опира на образна диагностика, изследвания и епикризи, зад които стоят лекари и болници. В нашия клуб „Една от 8”, а това го видях и във Фондация „Св. Иван Рилски”, се говори за официална медицина. За мен д-р Елиза Георгиева като лекар стана много ценна след като разбрах каква ценностна система изповядва и с това, че е и от двете страни на барикадата – много добре знае какви са проблемите и предлага някакво решение на някакъв етап, също както и аз.” сподели още Нана и допълни, че: „Трябва да престанем да се тюхкаме и вайкаме, когато чуем диагнозата рак. Трябва да се хванем в ръце и да действаме интелигентно. Добре е да си подадем ръка, за да се подкрепяме и да доведем до успешен край лечението”.


На поляната в Южния парк беше издигната и специална информационна шатра, където хората можеха да споделят опит с жени и доброволци, които имат идентични проблеми. Групата за психологическа помощ към Фондация „Св. Иван Рилски” също участваха като доброволци в събитието. В програмата за деня бяха включени много активности за деца – арт терапии, квилинг, футбол и забавни игри. За родителите се грижеха лицензирани инструктори по зумба, пилатес и йога. В края на деня към подкрепящите каузата на жените, преживели рак на гърдата, се присъедини и изпълнителката Нора Караиванова, която безвъзмездно изпълни свои песни. Фондация „Св. Иван Рилски“ и „МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен“ също подкрепиха събитието с дарение. За всички участници бяха осигурени закуски, кафе и вода. В края на деня Нана лично благодари на всички, които подкрепиха събитието с дарения, доброволен труд или само с присъствието си.