назад

Mariza издава албум с най-добрите си песни

Публикувано на в категория: Музика
 

Португалската фадо певица Mariza издава албум с най-добрите си песни.

Фадо, националната песен на Португалия, се е оглеждала за нова певица, комбинация от талант, глас и интерпретация, която ще й позволи да продължава да омагьосва публиката по света.

И тогава, от неочакваните задни улички и тесни пътеки в стария мавритански квартал на Лисабон Мурария, където фадо се поддържа силно и гордо, този глас се появява.

Обгръщащ, уверен глас, който също така носи нещо повече, нещо ново, нещо необичайно: топли, жизнерадостни тонове от Мозамбик, където Mariza е родена преди да се премести в Мурария със своето семейство.

Само едно преслушване е било достатъчно и след това публиката е покорена от нейното необичайно сценично присъствие, магнетичност, поднесени от удивителния й глас. Под чара й пада първо Португалия, където тя докарва до луд възторг както слушателите си, така и критиците, а след това и останалия свят. Mariza постига това което никой друг изпълнител на фадо не постига след легендарната Amália – да се превърне в световно известно лице на фадо, да стане любимка на критиците и публиката, да излезе от границите на родината си и да се прочуе по целия свят.

Европа, Азия, Съединените щати…мощният и чист глас на Mariza звучи по целия свят, оставайки строго свързан с фадо, което тя научава и става част от нея в Лисабон, но също така тя придобива способността да го пренася навсякъде, да направи нова песен от него за нови слушатели, за нови времена. Защото освен това са и нови времена, а фадото на Mariza отказва да стои непроменено и спокойно.

Дебютният й албум от 2001-ва “Fado em Mim” е истинска визитна картичка за нейните забележителни способности на сцената, начална точка на пътешествието й около света. С продуцентите, които Mariza избира за всеки един следващ албум, това пътешествие става все по-разнообразно. Carlos Maria Trindade от Madredeus в “Fado Curvo”, Jaques Morelenbaum, работил със звезди като Caetano Veloso и Ryuichi Sakamoto в “Transparente”, както и испанския фламенко китарист Javier Limón в “Terra”. Следва “Fado Tradicional”, с който Mariza се завръща към своите корени, албум, изцяло композиран от класически, традиционни, непреклонни фадо записи. Като пътешественик, който носи със себе си своето потекло из целия свят и след това се връща в родина си, за да презареди енергиите и страстите си и да се свърже отново с неговата най-интимна и най-дълбока душа.

По време на своите пътувания Mariza натрупва уважение и приятелства. Продадени са над един милион албума по света и повече над 30 платинени награди в 35 държави, където нейните записи са издадени. Била е на една сцена с Carlos do Carmo, Miguel Poveda, Concha Buika, Lenny Kravitz, появява се и във филма, отдаващ почит на фадо “Fados” на испанския кинодеец Carlos Saura.

Три награди от радио BBC в категорията “Best European World Music Artist”, награда от немската преса за “Best European World Album”, португалски Golden Globe за най-добра певица, две номинации за Latin Grammy. Mariza е наградена с ордена на Henry The Navigator от предишния португалски президент Jorge Sampaio и медал Vermeil от френската академия на изкуствата, науката и буквите. Имала е изпълнения с филхармоничния оркестър на Лос Анжелис, симфоничния оркестър на Лисабон, Китайския филхармоничен оркестър и е прекарала безброй месеци в турнета по света, пеейки в едни от най-известните концертни зали като лондонската Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall или Union Chapel; франкфуртската Alte Oper; Carnegie Hall и Hollywood Bowl; Walt Disney Concert Hall в Лос Анжелис; парижката Salle Pleyel и Théâtre de la Ville; мадридската Teatro Albéniz или барселонската Palau de la Musica…но тя се чувства комфортно и на фестивали като WOMAD или Rock In Rio.

По време на кариерата си, която още не е достигнала 15 години, Mariza се е превърнала в публична личност, истински посланик на страната си чрез музиката, която най-добре пренася нейната душа, както и посланик на добра воля за UNICEF. Пет студио албума и три концертни записа документират развитието на таланта й като изпълнител. И сега е времето, в което тя поглежда назад, вижда пътя, по който е вървяла досега и осъзнава колко още има да върви. 17 песни са взети от нейните студийни албума, две нови парчета (“É ou não é?” и “O Tempo Não Pára”) и четири бонус песни (сред които са нейния първи запис на английски език, кавъра на песента “Smile” на Charles Chaplin) и всичко това е доказателство, в какво се е превърнала Mariza: една от лесно разпознаваемите диви, не само в стила уърлд мюзик, но като цяло в музиката. Amália, Piaf, Elis, Judy, Aretha – и вече и Mariza. Нека посрещнем нейния “Best Of” със сигурността, че най-доброто тепърва предстои.

Албумът “Best Of” на Mariza ще е на музикалния пазар от Орфей Мюзик, изключителен лицензиант на Warner Music International. Междувременно в iTunes може да бъде закупен сингъла “É ou não é?”.

Траклистинг: 

1. LOUCURA

JÚLIO CAMPOS SOUSA/ JOAQUIM FREDERICO DE BRITO

2. CHUVA

JORGE FERNANDO

3. É OU NÃO É?

ALBERTO JANES

4. MARIA LISBOA

DAVID MOURÃO-FERREIRA/ ALAIN OULMAN

5. MENINO DO BAIRRO NEGRO

JOSÉ AFONSO

6. HÁ PALAVRAS QUE NOS BEIJAM

ALEXANDRE O’NEILL/ MÁRIO PACHECO

7. O TEMPO NÃO PÁRA

MIGUEL GAMEIRO

8. ROSA BRANCA

JOSÉ DE JESUS GUIMARÃES/ RESENDE DIAS

9. PRIMAVERA

DAVID MOURÃO-FERREIRA/ PEDRO RODRIGUES

10. BARCO NEGRO

DAVID MOURÃO-FERREIRA/ CACO VELHO-PIRATINI

11. MEU FADO MEU

PAULO DE CARVALHO

12. MEDO

REINALDO FERREIRA/ ALAIN OULMAN

13. PROMETE, JURA

MARIA JOÃO DÂMASO/ SÉRGIO DÂMASO (FADO SÉRGIO)

14. FEIRA DE CASTRO

PAULO ABREU LIMA/ RUI VELOSO

15. HÁ UMA MÚSICA DO POVO

FERNANDO PESSOA/ MÁRIO PACHECO

16. RECUSA

MÁRIO RAINHO/ JOSÉ MAGALA ‘FADO MAGALA’

17. CAVALEIRO MONGE

FERNANDO PESSOA/ MÁRIO PACHECO

18. OIÇA LÁ Ó SENHOR VINHO

ALBERTO JANES

19. Ó GENTE DA MINHA TERRA

AMÁLIA RODRIGUES/ TIAGO MACHADO

 

BONUS TRACK

 

20. SMILE

JOHN TURNER, GEOFFREY PARSONS/ CHARLIE CHAPLIN

21. PEQUENAS VERDADES FEAT. CONCHA BUIKA

JAVIER LIMÓN

22. MEU FADO MEU FEAT. MIGUEL POVEDA

PAULO DE CARVALHO

23. HAY UNA MUSICA DEL PUEBLO FEAT. JOSÉ MERCÉ

FERNANDO PESSOA/ MÁRIO PACHECO