назад

Проф.Венков бенд & Съни откриват Банско Джаз Фест

Публикувано на в категория: Фестивали
 

Специалната фестивална формация на професор Симеон Венков и певицата Съни ще открият 16-ото издание на Bansko Jazz Fest. 

По традиция фестивалът ще стартира на 8 август, а другите концерти в първата фестивална вечер ще са на Урош Петрич-Пери (Словения), Шери Уилямс & бенд (САЩ) квартета "Вояджърс" (Австрия) на Микаела Рабич & Роберт Павлик. 

Единствените българи с рецитал на тазгодишното откриване обаче ще са именно Проф. Венков бенд & Съни, които ще представят уникален проект – смесица от авторски джаз обработки и интерпретации на български фолклорни песни и хорá, латино, бразилски, суинг, джаз и дикси стандарти. 

Специалната изненада в репертоара ще бъдат нови български боса-нова композиции от Тончо Русев, Александър Бръзицов, Емил Георгиев и др., които за първи път ще звучат на сцената на фестивала. 

Феноменалният глас на младата певица Съни ще чуем и в авторските й парчета, написани специално за Банско Джаз Фест – "Deseo" и "No temas al amor". 

Участието на Симеон Венков на фестивала е първият концерт на професор от Националната музикална академия, който ще свири в компанията на свои възпитаници, изявявали се многократно на същата сцена. Заседно с него и Съни на сцената ще чуем Димитър Шанов – контрабас и бас китара, Стоян Янкулов- барабани, Михаил Йосифов – тромпет и Атанас Хаджиев - тенор саксофон, кларинет и вокали. 

Преди Банско Джаз Фест пък формацията ще зарадва и столичната публика с редица безплатни концерти в началото на август в най-прохладните и любими паркове на столичани. 

Всички, които няма да успеят да се потопят в неповторимата атмосфера на фестивала в Пирин ще могат да чуят Проф. Венков бенд & Съни на 31 юли (сряда) на лятната сцена в Борисова градина, на 01 август (четвъртък) на открита сцена пред Народен театър "Иван Вазов" и на 02 август (петък) на открита сцена в Южен парк. Всички концерти започват в 19.00 часа. 

Веднага след Банско Джаз Фест, формацията заминава за град Ниш, където на престижния Nisville Jazz Festival ще представи съвместен проект със световноизвестния кубински тромпетист и певец Боби Каркасес.