назад

Гинес одобри българския опит за рекорд с 333 гайди

Публикувано на в категория: Култура
 

България стана първата държава поставила световен рекорд на Гинес с гайди.   

Опитът за поставяне на световен рекорд на Гинес се състоя на 16 май (сряда) в зала 1 на НДК, а организатор на грандиозното събитие бе международната неправителствена хуманитарна организация „Изкуството да живееш”.

С дейност в над 155 държави международна фондация „Изкуството да живееш” е най-голямата доброволческа организация в света. 

Сканирано копие от сертификата на Гинес за най-голям ансамбъл с гайди можете да видите ТУК.   

Вдъхновение за организирането на световен рекорд бе второто посещение на основателя на „Изкуството да живееш” - Шри Шри Рави Шанкар в България.   

Шри Шри Рави Шанкар е не само радетел за мир, но и хуманитарен лидер. Три пъти номиниран за Нобелова награда за мир, носител на безброй литературни награди, професор и доктор Хонорис кауза на над 10 университета по целия свят. Шри Шри Рави Шанкар не спира да обикаля проблемните зони на планетата, помага на хора изпаднали в бедствено положение и снове между точки на военни конфликти от Косово до Ирак и Кашмир.

Практиките, които преподава Шри Шри Рави Шанкар не включват само медитация и йога, той има разработена система за дишане, която изчиства стреса и токсините на физическо ниво. Важна част от курсовете му, освен физическите упражнения е и постоянният опит да живеем в настоящето. Само през месец май 2012 Шри Шри Рави Шанкар е посетил цели 14 държави, в които 20 града.   

Фондация „Изкуството да живееш” е известна със своите културни и хуманитарни инициативи по цял свят. Подобно голямо събитие фондацията организира миналата година на Олимпийския стадион в Берлин по случай своята 30-та годишнина, където освен Санкт Петербургския балет и други международни изпълнения, от България близо 2 000 души се хванаха за ръце и танцуваха право хоро под музикалния съпровод на песента „Излел е Дельо хайдутин”, „Вода” и „Пустоно лудо и младо” в изпълнение на Елица Тодорова.

В международен мащаб фондация „Изкуството да живееш” държи 10 световни рекорда на Гинес най-впечатляващият, сред които е рекорда за най-голям музикален хор в света, където 121 440 души (сто двадесет и една хиляди, четиристотин и четиридесет души) пеят в унисон в продължение на 5 минути на събитие организирано в Перунгалатур, Ченай, Индия на 30 януари 2011 г. 

Друг изключителен рекорд, организиран от фондацията е за най-голямата шведска маса в света с цели 5 612 различни ястия на събитие провело се в Шри Шри Дхам, Ахмедабад, Индия на 2 ноември 2010 г. 

Събитието на 16 май стартира с любимата българска песен „Една българска роза” в прекрасното музикално изпълнение на Деси Добрева като специален поздрав към Шри Шри Рави Шанкар. Водещ на вечерта беше Ива Дойчинова. По време на събитието фондация „Човещина” награди Шри Шри Рави Шанкар с почетен плакет.   

Българската каба гайда е най-характерният и популярен музикален инструмент в Родопите. Тя озвучава седенки и събори, весели и тъжни дни от живота на родопчани от древността до днес, а на 16 май цели 333 гайди озвучиха в прекрасно тържество зала 1 на НДК. 

Цялото видео от поставянето на световния рекорд на Гинес с 333 гайди гледайте ТУК.