назад

Лени Кравиц даде подкрепата си на UNICEF

Публикувано на в категория: Актуално
 

Носителят на Grammy, певец, автор на песни, продуцент и актьор – Лени Кравиц – ще използва гласа и таланта си, за цел по-различна от тази да разтърси сцената или големия екран.

Той дава своята подкрепа за глобалната кауза на UNICEF и партньорите на организацията, с идеята да спаси и подобри животите на милиони деца и техните семейства в цял свят, чрез предоставяне на достъп до незамърсена вода и нормални санитарни условия. 

„Роден съм в Ню Йорк и винаги съм взимал достъпа до чиста вода за даденост. Нито едно дете не бива да умира от диария, заради това, че е пило мръсна вода. Просто е неприемливо, че хиляди деца под 5-годишна възраст продължават да умират ежедневно, само защото не им е предоставена питейна вода и възможност за елементарна хигиена" - казва Кравиц. 

По-рано тази седмица UNICEF обяви, че светът е постигнал една от т.нар. “Millennium Development Goals” („Цели за развитие на хилядолетието”) за питейната вода, като в момента 89% от населението в света има достъп до такава. Въпреки това, 780 млн. души, най-вече в Азия и субсахарска Африка, нямат достъп до чиста вода. Освен това, около 2,5 милиарда, което е почти половината от развиващия се свят, нямат условия за добра хигиена. Всичко това са лоши новини за децата, за които няма кой да се погрижи. 

Кравиц ще участва в публични информационни съобщения и ще използва Туитър и Фейсбук, за да популяризира посланието, че всички деца могат и трябва да имат достъп до чиста вода и нормални санитарни условия. Кравиц, който наскоро пусна албума “Black And White America” и участва във филма “The Hunger Games” („Игрите на глада”), съчетава усилията си с UNICEF за каузата “World Water Day” („Световния ден на водата”) на 22-ри март и ще отправи глобално послание за значимостта да се инвестира в децата и да им се предоставя чиста вода и добра хигиена. 

Лошите санитарни условия, мръсната вода и липсата на хигиена имат сериозни последици върху здравето на всяко дете, като често причиняват диария и други лесно предотвратими болести. Тези деца, най-вече момичетата сред тях, често пропускат училище, защото са отговорни за това да носят вода за семействата си, което понякога изисква отделяне на много време. Освен това много от училищата нямат изолирани и нормални санитарни условия за момичета, което води до тяхното напускане на учебното заведение. Без чиста вода, санитарни условия и добра хигиена, устойчивото развитие е трудно постижимо. 

От 1990-та година насам, UNICEF, различни правителства и партньори са помогнали на над 2 милиарда души да получат достъп до по-добри източници на вода и на 1,8 милиарда да ползват подобрени санитарни възли. Усилията, които се полагат за постигане на тези цели, включват изкопаването на кладенци и инсталирането на помпи за вода, помагането на общностите да строят тоалетни, обучението на деца и майки на животоспасяващи хигиенни навици, както и доставянето на чиста вода и санитарна помощ на отделни региони по време на бедствия.

Още новини