назад

Американско независимо кино

Публикувано на в категория: Музика
 

“Юнайтед Арт” обединява дейността на американската Фондация за Българо-американски културен обмен и Фондация за българска култура в чужбина.  

Мисията на двете фондации – едната със седалище в Ню Йорк, а другата - в София, е да създават и утвърждават културен мост между България и Америка, да подпомагат движението на творци и произведения на изкуството през Атлантика, да популяризират българската култура в САЩ и непознатата американска култура в България.  

Целта е да създават възможности за срещи между творците и за реализиране на съвместни проекти и така да играят активна роля в процеса на сближаване между двете култури.  

Главно събитие на “Юнайтед Арт” в САЩ е фестивалът на българското кино в Ню Йорк – New Indepemdent, който тази година ще се проведе за осми пореден път.  

Със Sofia Independent Film Festival се надяваме и американското независимо кино да срещне своите фенове в София и да получи топлия прием, който българското кино си спечели в САЩ.  

- So Independent e независима територия, чийто повелител е талантът. Въпреки, че тази територия няма граници, веднъж годишно, в края на октомври и началото на ноември, тя се конкретизира във фестивал за независимо американско кино в Югоизточна Европа. Желанието ни е в сърцето на София да съберем на едно място таланти от Америка и България, за да им предоставим възможност да се опознаят и сътрудничат.

Американското кино е единствено по рода си. То дава поле за реализация и световна изява на талантливи творци от всякаква националност . Българският талант също има място там и се надяваме да намери своето признание скоро и осезаемо. Мисия на So Independent е да подпомогне този процес.

Тази година филмите в селекцията са 22, игрални и документални, и представят истинското лице на Америка. От екзистенциалните проблеми на едно средностатистическо семейство, през Роналд Рейган, до Елиа Казан и Джими Пейдж - историите на селектираните филми разказват света, в който живеем и оцеляваме днес.
Приятно гледане!

Жана Караивановa
Фестивален Директор

- Стремежът на фондация „Америка за България” е да предостави възможност на българската публика да се запознае с нетрадиционната страна на американската култура. Надяваме се Sofia Independent Film Festival да разбиe клишетата. Американското кино не е само Холивуд и мостовете не са само над Медисън. В нашия случай мостовете свързват двете култури по много приятен и достъпен начин. В киното един кадър казва повече от хиляда думи. Приятно гледане!

Фондация "Америка за България