назад

Днес е 42-рият рожден ден на Интернет - освободи и твоята връзка!

Публикувано на в категория: Музика
 

С призива „Освободи интернет” група интернет-ентусиасти се обръщат към всички организации, компании и граждани да отворят WiFi връзките си за свободен достъп на 29 октомври 2011 г. – рождения ден на интернет. Инициативата цели чрез отварянето на достъпа до интернет през съществуващите WiFi мрежи в населените места в България да се отбележи 42-рата годишнина от създаването на най-значимия комуникационен канал в света и България да бъде превърната в най-голямата Free WiFi зона в Европа.    

Най-голямото предимство на интернет, е че той може да бъде достъпен за всички, смятат организаторите на инициативата. Само две минути ще са достатъчни на гражданите и компаниите, за да отключат модемите си за достъп до WiFi мрежата на 29 октомври (виж как).  Всички организации, подкрепящи инициативата, могат да оставят свободен канал за достъп до интернет и след тази дата, така че България да се превърне в мястото с най-лесен достъп до глобалната мрежа. Така ще дадем възможност на всеки желаещ да стане част от света, благодарение на скъсените времеви и пространствени разстояния, които интернет ни предоставя, казват организаторите. 

Инициативата се ползва със специалната подкрепа на Атлантическия клуб и Паневропейски съюз – България. Техните председатели Соломон и Гергана Паси превърнаха свободния достъп до мрежата в своя кауза, като изпратиха открито писмо до Европейската комисия през юни 2011 г. за достъп до интернет на територията на Европа. Според тях достъпът до мрежата трябва да се разглежда като най-новата, пета свобода на ЕС заедно със свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги.  

Всички компании, организации и граждани, които желаят да се включат в инициативата могат да се регистрират на http://osvobodiinternet.com/ до 28 октомври 2011.

„Освободи интернет“ е инициатива на група ентусиасти от Публисис МАРК Груп -  DigitalTribe, за които работата, забавлението и присъствието в интернет е не само необходимост, но и начин на живот. Вярваме, че достъпът до интернет (на обществени места, но и не само) трябва да бъде свободен за всеки, защото в контекста на 21 век правото да ползваш интернет се утвърждава като неизменно човешко право, казват те.

 

Повече информация за „Освободи интернет“

На 29 октомври 2011 г. се навършват 42 години откакто между Университетите на Калифорния и Изследователския институт на Станфорд преминават първите пакети данни. Това е началото на интернет. Всичко започва като военна разработка, но се превръща в начин на живот.

Думата интернет е използвана за първи път много по-късно, през декември 1974 г.

Днес интернет е синоним на свобода - на мисленето, на словото, на свободната обмяна на информация, възгледи, идеи, и като цяло - синоним на едно ново общество и ново поколение.

За да видите как можете да се присъедините към инициативата "Освободи интернет" или как да разпространите тази идея, моля посетете http://osvobodiinternet.com/.  

Разчитаме на Вашата подкрепа и съдействие, за да можем да увеличим обхвата на инициативата.

 

Инициативата онлайн: 

Website: www.OsvobodiInternet.com

Facebook: http://on.fb.me/ruq5b7 

Twitter: www.twitter.com/OsvobodiNeta 

 

Фактология:

2 095 006 005 са потребителите на интернет в света

800 млн. души са регистрирани в най-голямата социална мрежа в света Facebook

41.6% от българите имат достъп до интернет

2 млн. от тях използвате и Facebook

14 млн. часа видео са качили потребителите на YouTube за миналата година, а в момента всяка минута се ъплоудват средно 48 часа

1 млрд. търсения обработва на ден Google

837 млн. души имат електронни пощи само в Windows Live Hotmail, Yahoo! Mail и Gmail

26% от домакинствата в България имат достъп до мрежата

През 2010 г. трафикът, генериран от мобилни устройства, е бил колкото целия интернет през 2000г.

0.6 екзабайта (млн. терабайта) трафик ще генерират само мобилните устройства по света към края на 2011 г.

15 млрд. устройства ще са свързани с интернет до края на 2015 г., а до 2020 г. броят им ще нарасне до 50 млрд.